fallback

Затвор и 3 млн. долара глоба за собствениците на най-големия торент в света

„Нищо няма да се случи на Pirate Bay, това е само театър за медиите“, е написал в Twitter един от четиримата след присъдата

16:52 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Четирима души, стоящи зад сайта Pirate Bay – най-големият и добре зареден торент в света, бяха осъдени в Швеция, съобщи ВВС.

Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм, Карл Лундстром и Петер Сунде са признати за виновни за нарушаване на авторски права и ще лежат по 1 година в затвора.

Освен това те трябва да платят и 3,6 млн. долара обезщетение на няколко големи компании като Warner Brothers, Columbia, Twentieth Century Fox, Sony BMG и EMI.

След обявяване на присъдата Петер Сунде е излязъл с послание в социалната мрежа Twitter, гласящо: „Нищо няма да се случи на Pirate Bay, това е само театър за медиите“.

Пред ВВС председателят на Международната федерация на фонографската индустрия Джон Кенедия коментира: „Тези момчета нямаха принципна позиция, просто искаха да си напълнят джобовете. Няма нищо похвално в поведението им, то е осъдително. Pirate Bay нанесе огромни щети и определеното обезщетение не покрива дори част от тях“.

„Съществуваше усещането, че пиратството е ОК, както и че музикалната индустрия трябва просто да го преглътне. Присъдата ще промени този възглед“, допълни той.

Четиримата осъдени отричаха вината си по време на цялото дело, казвайки, че не са вършили нищо незаконно, тъй като всъщност не са хоствали никакви файлове.

 

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 08.09.22 г.
fallback