fallback

Нетната печалба на Nokia се срина с 90%

Свиването на световното потребление и силната конкуренция в сектора на мобилните комуникации нанасят удар върху продажбите

15:20 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на най-големия производител на мобилни телефони в света Nokia се срина с 90% за първото тримесечие на годината. Резултатите се оказаха два пъти по-лоши от пазарните очаквания.

Свиването на световното потребление и силната конкуренция в сектора на мобилните комуникации нанасят силен удар върху продажбите на финландската компания.

Нетната печалба за първите три месеца на годината възлиза на 122 млн. евро, което е с 90 процента по-малко от печалбата от 1,22 млрд. евро, реализирана през първото тримесечие на 2008 г., става ясно от съобщение на компанията. Резултатите са два пъти по-лоши от предварителните прогнози на анализаторите, които очакваха печалба от 306 млн. евро.

Приходите от продажби намаляват с близо 27 процента до 9,27 млрд. евро спрямо 12,66 млрд. преди една година. И тук данните се оказаха под очакванията за продажби от 9,8 млрд. евро.

Nokia коригира очакванията си за сектора през 2009 г. и вече смята, че продажбите на мобилни телефони и смартфони ще намалеят с 10% в сравнение с 2008 г. Понижението ще бъде най-осезателно през първата половина на годината и ще се усети най-силно през първото тримесечие. Продажбите ще се запазят непроменени през второто тримесечие и ще започнат да се възстановяват през втората половина на годината.

Пазарният дял на Nokia остава непроменен през първото тримесечие и продължава да бъде 37 процента. Средната продажна цена на мобилен телефон намалява до 65 евро спрямо 71 евро през изминалото тримесечие.

В рамките на 2008 г. акциите на финландската компания поевтиняха с 48% и достигнаха десетгодишно дъно от 6,91 евро за акция, след което започнаха постепенно да се възстановяват, предаде Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 03.09.22 г.
fallback