fallback

Испания ще намали драстично рекламата по държавните телевизии

Частните телевизии посрещнаха с одобрение това решение и приканиха за незабавно изпълнение на промените

17:22 | 15.04.09 г.

В отговор на жалбите от частните телевизии в Испания премиерът на страната Хосе Луис Сапатеро обяви „драстична редукция на рекламите в държавната телевизия“, предава Hollywood Reporter.

Сапатеро не уточни с колко точно планира да намали приходите от реклама на медията Radio Television Espanola (RTVE), която е държавна собственост. Компанията използва смесен модел на финансиране, който разчита на приходи от реклама, далеч превишаващи държавните субсидии. Приходите от реклама в RTVE възлизат на повече от 557 млн. евро за 2008 г.

Миналата година правителството на Сапатеро възприе стратегия, която доведе до редукция на рекламното време по RTVE до 10 минути на час от 11 минути, като се очаква нормата да стигне 9 минути следващата година.

Частните телевизии, представлявани от лоби групата UTECA, от доста време твърдят, че понижението е недостатъчно. Те посрещнаха с одобрение изявлението на премиера и настояха за незабавно изпълнение на промените.

„Тази година рекламите през най-гледаното време по държавните канали трябва да бъдат премахнати, а в рамките на 12-13 месеца рекламите като цяло трябва да изчезнат от тези канали“, казва генералният секретар на UTECA Хорхе Дел Корал.

Новата инициатива ще бъда включена в подготвящия се закон за аудиовизуални комуникации, но все още предстои да бъде одобрена от испанския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 07.09.22 г.
fallback