fallback

Спадът на финансовите резултати на Intel се оказа по-малък от очакванията

Печалбата на компанията за тримесечието пада с 55% на годишна база, продажбите намаляват с 26 на сто

11:13 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите очакваха с нетърпение отчетите на най-големия производител на компютърни чипове в света Intel. Финансовите резултати на калифорнийската компания са важен ориентир за състоянието, в което се намира целият технологичен сектор, който бе силно засегнат от икономическата криза.

Финансовите резултати на Intel не разочароваха инвеститорите, защото се оказаха по-добри от предварителните прогнози на анализатори. Нетната печалба на компанията за първото тримесечие възлиза на 647 млн. долара, което се равнява на печалба на една акция от 11 цента. Приходите от продажби възлизат на 7,1 млрд, долара, предаде Marketwatch.

Данните бяха по-добри от очакванията, но все пак останаха много под постиженията за същото тримесечие преди една година. Приходите са намалели с 13 процента спрямо предишното тримесечие и с 26 процента спрямо същото тримесечие на 2008 г. Печалбата от 647 млд. долара е със 176% повече от резултата за последното тримесечие на 2008 г., но в сравнение с първите три месеца на 2008 г. се е понижила с 55 процента.

Президентът и главен изпълнителен директор на Intel Пол Отелини е оптимистично настроен относно перспективите пред сектора. По време на конференция с икономически анализатори, проведена вчера, той е заявил, че вижда знаци, които му подсказват, че компютърната индустрия е достигнала своето дъно в края на миналата година.

Пол Отелини допълни, че подобряването на резултатите на Intel се дължи на ефективното преструктуриране на дейността на компанията през последните три години. Това е позволило на Intel да се приспособи бързо към новата предизвикателна среда, в която търсенето е трудно предвидимо. За да се справи с този проблем, Intel е намалила стоковите си запаси с 19 процента, или със 700 млн. долара, за тримесечието.

Най-добри са продажбите на Intel в потребителския сегмент, за сметка на продажбите за корпоративния клиенти. Най-силни остават пазарите в САЩ и Китай, за сметка на по-слабите продажби в Европа, Япония и развиващите се икономики.

Компанията възнамерява да намали разходите си през 2009 г. със 700 млрд. долара в сравнение с миналата година. Служителите на Intel намаляха до 83 хил. души в началото на тази година спрямо 100 хил. души преди две години.

Поради голямата несигурност на пазарите в момента ръководството на Intel не се наема да прави точна прогноза за приходите за второто тримесечие на годината и заяви, че те най-вероятно ще се запазят непроменени.

В края на вчерашната борсова сесия книжата на Intel търгуваха с повишение от 0,2% до 16,01 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
fallback