fallback

Над 45 млн. лв. усвоени по проекти за електронното правителство

Амбицията на МДААР е за целия мандат за реализация на е-правителството да бъдат усвоени между 50 и 60 млн. лева

11:59 | 13.04.09 г.

За три бюджетни години от началото на това управление за реализация на проекти, свързани с електронното правителство, са усвоени 45,71 млн. лева, съобщи днес по време на семинар министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. 

По думите му амбицията е за целия мандат за реализация на е-правителството да бъдат усвоени между 50 и 60 млн. лева.

За момента най-много средства са усвоени за предоставяне на съвременни компютърни системи. От началото на мандата министерството е предоставило повече от 13 500 компютърни системи и преносими компютри за общините.

Според Василев в момента няма кметство в страната, чийто кмет да не използва съвременен компютър, произведен през миналата или тази година. На всяка община са предоставени по два електронни подписа. Общо предоставените електронни подписа са 2650.

За трите години обучение по информационни технологии преминаха повече от 60 хил. души, каза още министърът, цитиран от БТА.

Той допълни, че България е на първо място сред страните от ЕС по процент по успеваемост на тестовете за сертифициране по информационни технологии. Василев отчете още, че ръководеното от него министерство е предоставило на над 100 общини системи за вътрешен електронен документооборот. Други четири общини са получили административен софтуер за безхартийни заседания на общинските съвети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 05.09.22 г.
fallback