fallback

EBay придобива дял в южнокорейски конкурент за 413 млн. долара

Щатската компания става най-големият акционер в Gmarket, като купува дял от 34%

12:04 | 13.04.09 г.

EBay Inc е постигнал споразумение да придобие дял от южнокорейския сайт за онлайн търгове Gmarket Inc за 413 млн. долара, съобщи местното електронно издание eDaily.

Дълго обсъжданата сделка ще помогне на щатската компания да се развие като доминиращ играч на пазара на онлайн търговия между потребители в Южна Корея, като стане най-големият акционер в един от ключовите си конкуренти.

EBay ще купи дял от 34,2% в Gmarket от сегашния основен акционер Interpark и от председателя на корейската компания на цена от 24 долара за акция, което е премия от 32,5% спрямо последната цена на затваряне, съобщава eDaily, като се позовава на анонимни източници.

От Gmarket и Interpark не са могли да потвърдят новината.

Окончателният договор ще бъде подписан в сряда, съобщава още корейското онлайн издание.

Акциите на Gmarket се търгуват на Nasdaq. Компанията управлява сайтове за търговия между потребители и има над 10 млн. регистрирани потребители в Южна Корея. Конкурира се с южнокорейското подразделение на eBay - Internet Auction Co.

EBay вече има условното одобрение на регулаторите в страната за сделката. Когато се комбинират, Gmarket и Internet Auction ще имат дял от 87% от онлайн пазара на търговия между потребители в страната, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 20.08.22 г.
fallback