fallback

Пазарът на идеи залят от патенти на неуспели в старта си щатски компании

Доскоро интелектуалната собственост се сочеше сред най-стабилните активи

17:17 | 10.04.09 г.

Когато миналата есен облаците започнаха да се сгъстяват над щатската икономика, а стойността на капиталовия пазар - да се топи, мнозина хвалеха силата на един от най-малко атрактивните активи - интелектуалната собственост. 

През последните месеци обаче спадът принуди много стартиращи компании в Силициевата долина, създадени на основата на патенти, да напуснат играта, пораждайки наплив от нови идеи със защитени права. Това създаде пазар на купувачи на интелектуална собственост и привлече широк спектър потенциални инвеститори, които се интересуват от придобиване на права над примерно технология за център за корпоративни данни или пък метод за изпращане на рингтонове на мобилен телефон.

„Интелектуалната собственост е новото злато“, казва пред MarketWatch Мартин Пичинсън, чиято компания Sherwood Partners LLC помага на неуспели в старта си компании да закрият дейността си и да разпродадат активите си, включително патенти. Той споделя, че вече получава по четири до пет обаждания на седмица от инвеститори, които искат да закрият компания, спрямо едно-две обаждания преди нещата да тръгнат надолу.

Междувременно нараства интересът към патенти без компания собственик, които излизат на пазара. „Получаваме обаждания отвсякъде“, казва Пичинсън, допълвайки, че качествено портфолио от патенти обикновено може да се продаде за между 800 хил. и 1 млн. долара.

Sherwood Partners си има списък с потенциални купувачи на интелектуална собственост, като е работила с компании като Microsoft или пък с т.нар. „агрегатори на патенти“ като Intellectual Ventures LLC. Неизбежно сред купувачите са и „патентни тролове“ - фирми, които използват патентите, за да заведат дела срещу компании с дълбоки джобове, казва още Пичинсън. Отказва обаче да даде примери.

Приливът от интелектуална собственост за продан не се очаква скоро да отслабне, казва Пичинсън. Въпреки че той първоначално е очаквал пазарът да бъде залят от интелектуална собственост през следващите три до пет години, наскоро преразглежда прогнозата си до между пет и осем години.

Това обаче не спира оживлението на интереса както от страна на традиционни инвеститори в интелектуална собственост, така и от нетрадиционни. Пичинсън казва, че наскоро е получил обаждане от Blackstone Group - частен фонд, по-известен с интереса си съм изкупуването на цели корпорации като Hilton Hotels Corp.

„Всички съзнават силата на Силициевата долина, знаят как мегакомпании са създадени от една идея“, коментира Пичинсън.

От Blackstone са отказали да коментират подробно, но говорителка на компанията е пояснила: „Разглеждаме буквално десетки разнообразни инвестиционни възможности всяка седмица“.

Междувременно по-типични инвеститори в сектора като Intellectual Ventures, която е натрупала над 20 хил. патента чрез собствени разработки, партньорства и придобивания, увеличават сътрудничеството си с Sherwood Partners.

Добър пример за това как патентите стигат до пазара е съдбата на базираната в Калифорния компания за полупроводници FyreStorm Inc., която привлече около 44 млн. долара от инвеститори, сред които и подразделението за рискови инвестиции на Intel Corp.

Когато шестгодишната FyreStorm не издържа на кризата миналата година, правата над около 30 от патентите й бяха купени от производителя на микрочипове Exar Corp. Подробности около сделката не са разкрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 04.09.22 г.
fallback