fallback

За пореден път: 12345 не е сигурна парола

Според специалистите сигурната парола представлява съчетание от букви и цифри с редуване на малки и главни букви и дължина от поне осем символа

15:38 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Социални мрежи, електронна поща, защитени файлове, професионални сървъри... Паролите за достъп, които ни се налага да помним, стават все повече и повече. Понякога ги бъркаме една с друга или, което е по-лошо, избираме една и съща.

В същото време, колкото и да не ни се вярва, че хакери ще атакуват именно нашия акаунт в даден сайт, това не е никак нереална заплаха.

Представяме ви някои от съветите на експертите по информационна сигурност. Част от препоръките са до болка познати, но се оказва, че никога не е излишно да ги преговорим:

- „Добрата“ парола трябва да е лесна за запомняне от потребителя и невъзможна за разкриване от други лица. Което е рядко срещана комбинация. Според проучване, цитирано от френския вестник „Фигаро“, голяма част от интернет потребителите, въпреки нееднократно отправяните им предупреждения, продължават да използват за парола името си, това на любимия човек или на детето си. Други използват базови и лесни за отгатване поредици като „12345“ или „qwert”;

- Основен принцип: никога не използвайте за парола името си или това на член на вашето семейство. Нещо повече – никакви имена! Нито на кучето ви, на любимия актьор, певица или писател. Не се доверявайте и на вълшебни заклинания или звукоподражателни думи като „абракадабра“, „сезам“, „кукуригу“ и т.н. Добре е да избягвате и факти, свързани с всекидневния ви живот, като марката на колата ви, името на града, в който живеете, дата на раждане и др.;

- Според специалистите сигурната парола представлява съчетание от букви и цифри с редуване на малки и главни букви и дължина от поне осем символа. За да се повиши устойчивостта спрямо хакерски набези, е добре също така да се използват и пунктуационни знаци или символи като „-“, „&“, „$“ и т.н.

- Остава да запомните идеалната си парола. Най-лесният начин е да я вкарате мислено в примерно изречение или дума, което да ви помогне, ако имате затруднения да се сетите какво точно кодово съчетание сте си избрали. Дълго заглавие на филм например може с първата буква на всяка една от думите в него да образува вашата парола с добавянето на цифра в средата или края. Може да се придържате и към изречение от типа на „Георги има две деца и едно куче“, от което паролата ви става „Gi2d+1k”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
fallback