fallback

Австралия ще изгражда мрежа за широколентов интернет за 31 млрд. долара

Мрежата ще е 100 пъти по-бърза от настоящата

10:50 | 07.04.09 г.

Австралийското правителство ще изгради национална мрежа за достъп до високоскоростен широколентов интернет на стойност 43 млрд. австралийски долара (30,7 млрд. щатски долара), предава Ройтерс.

Очакваше се правителството да обяви победителя в търга за изграждане на мрежата - приоритет в печелившата предизборна кампания на премиера Кевин Ръд в края на 2007 г.

Изненадващо, Ръд заяви, че правителството ще се обърне към частни компании, с които да формира нова публично-частна фирма за изграждането на мрежата, която ще е 100 пъти по-бърза от настоящата.

Правителството ще продаде мажоритарния си дял след пет години, когато мрежата е изцяло пуснато в експлоатация. Проектът все още подлежи на одобрение от парламента.

Консорциум, съставен от австралийски бизнесмени и телекомуникационни компании, е бил сред най-подкрепяните за победител в конкурса за проекта, следван от Optus – собственост на Singapore Telecommunications, и канадската Axia NetMedia.

Търгът предизвика широко обсъждане, след като най-голямата телефонна компания Telstra бе изключена от наддаването през декември, когато от правителството съобщиха, че предложението на компанията не отговаря на изискванията.

Председателят на Telstra заяви, че компанията очаква краткосрочен до средносрочен финансов ефект върху дейността си и ще търси „конструктивен диалог“ с правителството възможно най-скоро. По думите на министъра по комуникации в страната Стивън Конрой Telstra ще бъде поканена отново да се присъедини към процеса.

По думите на Ръд изграждането на мрежата ще бъде финансирано с пари от националния инфраструктурен фонд на стойност 20 млрд. австралийски долара и от продажбата на облигации, предшествани от първоначално правителствената инвестиция от 4,7 млрд. австр. долара. Делът на частния сектор в инвестицията ще бъде до 49%.

Според премиера по изграждането на мрежата ще работят до 37 хил. души в момента, когато рецесията, се очаква да тласне нивото на безработицата до над 7% следващата година.

Около 90% от домакинствата ще бъдат свързани с мрежата със скорост до 100 мегабита в секунда. Според анализаторите мрежата ще добави 37 млрд. австралийски долара към националната икономика под формата на повишена производителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 30.08.22 г.
fallback