fallback

Английско село прогони заснемащ автомобил на Google с жива верига

Местните жители твърдят, че Street View улеснява крадците, както и че нарушава правото им на уединение

14:26 | 03.04.09 г.

Жители на британско село оказаха яростна съпротива на опитите на Google да заснеме улиците им за известната си услуга Street View, която предлага възможност да се разгледат панорамни снимки на дадено населено място, след като се потърси с пощенски код или адрес.

Когато автомобил на интернет компанията е навлязъл да заснеме английското историческо село Браутън в Бъкингамшир, местните жители бързо се организирали и образували жива верига, за да го спрат, съобщи Daily Mail.

Основният им мотив са опасения, че снимките може да бъдат използвани от крадци, които така да изберат удобни жилища за обир и да решат по какъв начин да го направят. В селото живеят заможни хора в скъпи къщи.

Автомобилът е бил без обозначителни знаци, но с въртяща се на 360 градуса камера, закрепена високо над покрива. В крайна сметка той се отказал от опитите си и напуснал селото.

Според местен жител Street View е „мечтата на крадците“. Той обяснява, че няма против брокери на имоти да заснемат имота му, но тази услуга показва на хората как да влизат и излизат.

Според друг услугата на интернет гиганта е „навлизане в личното пространство“, за което би трябвало да се иска разрешение.

Street View дава възможност за виртуална разходка, показвайки изображения на къщи и градини така, както се виждат от улицата. Счита се за полезен инструмент за всеки, който иска да се премести, за туристи или просто за някой, който търси информация за дадено място.

Услугата обаче срещна критики, че нарушава правото на уединение. Регистриран е дори случай на развод, при който жена от Лондон завежда съдебно дело, след като на една от снимките разпознава автомобила на съпруга си пред къщата на нейна приятелка по време, когато според нея той би трябвало да е в командировка.

От Google обясняват, че след като шофьорът е на обществен път и след като лицата на всички хора, които попаднат случайно в кадър, се замъглят, както и автомобилните номера, няма нарушение на никакви закони.

От компанията посочват: „Собствениците на имоти имат право да поискат снимката на техен имот да бъде махната от сайта. Street View е невероятно популярна услуга и вече обхваща девет държави. Това е просто следващата стъпка в еволюцията на картите“.

В САЩ през февруари съд в Пенсилвания отхвърли иска на семейство на стойност 25 хил. долара, подаден заради това, че от Google са снимали къщата им без разрешение и са използвали снимката за услугата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 20.08.22 г.
fallback