fallback

Създателят на Wikipedia се отказа от проекта си за интернет търсачка

Проектът "Wikia Search", който си беше поставил за цел да конкурира лидера в тази област Google, беше пуснат през януари 2008 г.

11:51 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Създателят на онлайн енциклопедията Wikipedia – американецът Джими Уелс, обяви, че слага край на проекта си за интернет търсачка, съобщи АФП. Решението идва една година след старта на проекта.

Проектът "Wikia Search", който си беше поставил за цел да конкурира лидера в тази област Google, беше пуснат през януари 2008 г. Идеята му беше да работи на принципа на енциклопедията, т.е. с участието на потребителите, които да потвърждават полезността на откриваните резултати за разлика от традиционните търсачки, разчитащи на алгоритми при търсенията.

„Wikia Search не постигна успеха, който очаквахме“, пише Уелс в блога си. „В по-различна икономическа обстановка щяхме да можем да продължим да финансираме Wikia Search“. Той все пак не изключва възможността в бъдеще да бъде подновена работата по проекта.

Wikia Search беше финансирана от Wikia Inc., създадена от Джими Уелс компания заедно с британката Анджела Бийсли през 2004 г. От фирмата уточняват, че средствата, които са били предвидени за търсачката, ще бъдат пренасочени към други проекти, сред които сайтовете Wikia gaming (за видеоигри) и WikiAnswers (където потребителите могат да задават въпроси от най-различни области).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 04.09.22 г.
fallback