fallback

Мърдок: Вестниците ще трябва да искат такси за онлайн съдържанието си

Мърдок притежава един един от малкото американски вестници, за чието съдържание се плаща в интернет - Wall Street Journal

11:01 | 03.04.09 г.

Рупърт Мърдок, чиято медийна компания News Corp притежава един от малкото американски вестници, за чието онлайн съдържание се заплаща, заяви, че на все повече вестници ще им се наложи да направят същото, за да оцелеят.

Мърдок, който купи Wall Street Journal и компанията майка Dow Jones & Co през 2007, смята, че онлайн рекламата, която повечето издатели в САЩ се надяват да компенсира спада на приходите от реклама в печатните издания, няма да покрие разходите им.

„Хората да четат новини безплатно в интернет, това трябва да се промени“, е казал Мърдок по време на годишна среща на индустрията на кабелните телевизии във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Мърдок сочи за пример основния конкурент на Wall Street Journal в САЩ - New York Times. Последният има един от най-популярните вестникарски сайтове в Щатите, но още не може да покрие разходите си с приходи от онлайн реклама, твърди той.

Империята от вестници на Мърдок включва New York Post, Times of London и други издания във Великобритания и Австралия, които са достъпни онлайн безплатно. За достъп до WSJ се заплащаше години преди News Corp да го купи.

Коментарите на Мърдок идват в момент, в който Times обмисля повторното въвеждане на такси за читателите на някои или всички новини и коментари онлайн. Изданието отмени по-ранен експеримент със заплащане за определени материали, защото изкарваше повече пари от реклами.

WSJ има такси за читателите, което Мърдок определя така: „не е златна мина, но не е зле“. При придобиването на вестника шефовете на News Corp и Dow Jones обмисляха възможността да направят сайта безплатен, но решиха, че ще е по-добре оставят таксите за по-голямата част от съдържанието.

Със забавянето на ръста на приходите от онлайн реклама и в някои случаи дори спада им издателите са принудени да преосмислят доколко е възможно да въведат заплащане за достъп до съдържанието, без читателите просто да спрат да посещават сайтовете им.

Времето за размисъл изтича. Някои щатски издатели като Tribune Co подадоха заявления за фалит. Други като Hearst Corp и EW Scripps Co затварят големи градски всекидневници. Трети пък съкращават служители и намаляват заплати и бонуси.

Отделно Мърдок споделя, че остава „леко песимист“ за икономиката и не очаква нещата да се върнат на предишните нива още две или три години.

За разлика от Мърдок анализатори смятат, че някои вестници в САЩ вече генерират достатъчно приходи от интернет реклама, за да могат да издържат цялото издание, дори без продажбите на хартиено издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 02.09.22 г.
fallback