fallback

Задържахме се на 68-мо място в световна ИКТ класация

„Най-мрежовата икономика" за поредна година е Дания, следвана от Швеция и САЩ

14:34 | 26.03.09 г.

България се задържа на миналогодишната си 68-ма позиция в актуализираната класация на Световния икономически форум, която измерва т. нар. Индекс за мрежова готовност (Networked Readiness Index – NRI).

Индексът изследва до каква степен държавите са подготвени за ефективното използване на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в три направления: обща бизнес, регулаторна и инфраструктурна среда за ИКТ; готовност на трите ключови групи – индивидуални потребители, бизнес и правителство да се възползват от ИКТ; и действителната употреба от тяхна страна на най-новите налични информационни и комуникационни технологии.

„Най-мрежовата икономика“ от 134 икономики, включени в доклада, за поредна година е Дания, следвана от Швеция и САЩ. На четвърто място е Сингапур, а на пето – Швейцария. Топ 10 се допълва от Финландия, Исландия, Норвегия, Холандия и Канада.

В дъното на класацията са Бангладеш, Бурунди, Зимбабве, Източен Тимор и Чад.

Сред по-новите членки на ЕС Естония (на 18-то място) и в по-малка степен Словения (31), Чехия (32) и Литва (35) успешно се възползват от информационните и комуникационните технологии като лост за структурни промени и модернизация на икономиките и обществата си, пише в коментар към доклада.

В другата част на спектъра България (68) и Полша (69) продължават да изостават. Позицията на България остава непроменена спрямо миналата година, като се наблюдава леко подобрение (от 3,71 до 3,80 точки), пише в доклада. Трябва да се отбележи също, че миналата година в доклада бяха включени по-малко държави (127).

Докладът се изготвя от Световния икономически форум съвместно с международното бизнес училище INSEAD и се спонсорира от Cisco Systems.

Подробният доклад е достъпен тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
fallback