fallback

„Без да се страхува от интернет“, Китай май блокира и YouTube

Прекъсвания на достъпа до YouTube имаше и по-рано през март, когато се отбеляза една година от масовите протести на тибетците

12:43 | 24.03.09 г.

Китай не се страхува от интернет, заявиха от външното министерство на страната, като същевременно достъпът до популярния сайт за споделяне на видеосъдържание YouTube изглежда беше блокиран, съобщи Ройтерс.

От късно в понеделник YouTube е недостъпен за потребителите в Китай, където интернет съдържанието се филтрира за критики на правилата на комунистическата партия

„Много хора имат грешното впечатление, че китайското правителство се страхува от интернет. Всъщност е точно обратното“, е заявил говорителят на външното министерство Цин Ган пред репортери.

По думите му 300-те млн. интернет потребители и 100-те млн. блога в Китай показват, че „китайският интернет е достатъчно отворен, но също трябва да се регулира от закона, за да се предотврати разпространението на вредна информация и поради съображения за национална сигурност“.

Той е казал, че не му е известно YouTube да е блокиран.

Прекъсвания на достъпа до YouTube имаше и по-рано през март, когато се отбеляза една година от масовите протести на тибетците срещу китайското управление.

През януари Китай започна мерки в интернет, като затвори стотици сайтове, включително популярен сайт за хостване на блогове и няколко сайта, популярни сред тибетската общност.

Мерките се коментират от анализатори като поредната стъпка на партията за потушаване на недоволството в година, в която се отбелязват чувствителни годишнини, включително 20 години от кървавите сблъсъци на протестиращи и сили на реда на площад Тиенанмън през 1989 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
fallback