fallback

Skype се насочва към корпоративния пазар

Нов софтуер ще даде възможност за обаждания чрез обикновени офис телефони, вместо със слушалки с микрофон, които се включват към компютъра

13:36 | 23.03.09 г.

Компанията за интернет телефония Skype планира да обяви днес версия на софтуера си за разговори през интернет, който ще се свързва с корпоративни телефонни системи, съобщава Wall Street Journal.

Новият софтуер, наречен Skype for SIP, се очаква да даде възможност на служителите да правят вътрешни и международни обаждания чрез обикновени офис телефони, вместо със слушалки с микрофон, които се включват към компютъра, обяснява вестникът.

Първоначално услугата ще струва около 2,1 цента на минута за разговори към мобилни оператори и фиксирани линии, но разговорите от компютри към телефонни системи, които ползват софтуера на Skype, ще бъдат безплатни.

Компанията е известна с безплатната си услуга за гласови и видео разговори между компютри чрез технологията VOIP. Според компанията около 35% от клиентите вече ползват услугата за бизнес цели. Надеждите са сега да бъдат пряко привлечени малки и средни компании.

Днес трябва да започнат тестове с ограничен брой компании, като услугата ще бъде търговски достъпна по-късно тази година.

Компанията планира също да започне програма, с която да сертифицира трети страни за продажбата и обслужването на бизнес предложението на Skype, но подробности засега не са известни.

Skype беше придобита от eBay през 2005 г. за 2,6 млрд. долара в брой и акции. В момента eBay e под натиск от страна на инвеститорите да изкарва повече пари от Skype или да я продаде. Миналата година компанията е донесла приходи в размер на 550 млн. долара, предимно от платени разговори или гласова поща.

Потребителите на Skype плащат за разговорите с фиксирани линии и мобилни телефони, но често таксите са по-ниски от стандартните междуградски или международни разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
fallback