fallback

Vodafone и Telefonica си подават ръка, за да пестят разходи

Двете групи ще споделят инфраструктурните си мрежи в Германия, Испания, Ирландия и Обединеното кралство

13:35 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският телекомуникационен гигант Vodafone и испанският му конкурент Telefonica обявиха, че са се споразумели да споделят мрежите си в четири европейски страни, което ще им помогне да спестят „стотици милиони лири“ през следващите десет години, предават световните агенции.

Двете групи ще „споделят инфраструктурните си мрежи в Германия, Испания, Ирландия и Обединеното кралство“, като водят и „напреднали преговори“, отнасящи се до Чехия, се казва в съвместно съобщение на телекомите.

Компаниите уточняват, че споразумението ще позволи да се постигнат значителни ползи, най-вече чрез намаляване на огромни разходи. Сътрудничеството се състои в споделяне на инфраструктурните мрежи от второ (2G) и трето поколение (3G), с което ще се постигне по-бързото развитие на тези мрежи.

От Vodafone уточняват, че тези планове не подлежат на одобрение от антимонополните органи, тъй като компаниите ще продължат да бъдат конкуренти и ще запазят досегашните специфики на предлаганите на клиентите тарифни планове.

O2 – мобилното подразделение на Telefonica, е най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство, а Vodafone е на второ място. В родината си испанската компания също има лидерски позиции, където работи под марката Movistar, отново оставяйки британския оператор на втора позиция по пазарен дял.

В Германия Vodafone е вторият по големина мобилен играч, а O2 е четвърта, докато в Ирландия британската компания е първа, след нея е O2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
fallback