fallback

Dell пусна в продажба най-тънкия лаптоп в света

Новият „луксозен“ лаптоп се нарича Adamo и със своята широчина от 0,65 инча се превръща в най-тънкият преносим компютър с двуядрен процесор

17:21 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската технологична компания Dell Inc представи официално най-новия си продукт в категорията на супер тънките преносими компютри, предаде агенция Ройтерс.

Новият „луксозен“ лаптоп се нарича Adamo и със своята широчина от 0,65 инча се превръща в най-тънкия преносим компютър с двуядрен процесор на света. Adamo влиза в продажби от днес, при цена на базовия модел от 1 999 долара.

Със своя нов продукт Dell се стреми да конкурира лаптопа на Apple – MacBook Air – който държеше досега рекорда за най-тънък компютър със своите 0,76 инча. Adamo тежи 1,8 кг. и е малко по-скъп от Air, който тежи 1,4 кг. и струва 1 799 долара.

Dell се опитва да освежи своите потребителски марки и да диверсифицира приходите от продажби. През месец февруари компанията обяви 48% спад на приходите си за последното тримесечие на 2008 г., поради свиването на потреблението на високотехнологични продукти

Акциите на компанията се понижиха с общо 13 процента от началото на годината, докато тези на конкурента Applе са отчели 12% ръст.

Същевременно Dell се представя по-добре от другия си основен конкурент Hewlett-Packard, чиито акции са загубили 20 процента от стойността си от началото на 2009 г. Двете компании заемат челните места по продажби на компютри в света.

Повечето американски компютърни производители, в това число Lenovo, Hewlett Packard и Sony, имат продукти в този сегмент. Остава въпросът дали решението на Dell да пусне в продажба „луксозен“ лаптоп в условията на икономическа криза е правилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 30.08.22 г.
fallback