fallback

Щатски общини търсят допълнително финансиране с продажби по интернет

Предложенията варират от стари полицейски коли, хеликоптери и велосипеди до конфискувани бижута и игрални машини

13:54 | 14.03.09 г.

Щатски общини, останали без достатъчно налични средства заради рецесията, наблягат на продажбите на различни стоки, които варират от стари полицейски коли, хеликоптери и велосипеди до конфискувани бижута и игрални машини в опит да намалят увеличените си дефицити.

Същевременно общините, които доскоро разчитаха на старомодни търгове, организирани на местния паркинг, стават по-модерни, като се насочват към интернет с цел да оптимизират продажбите, пише Ройтерс.

Общо 46 щата имат проблеми с дефицитите си, сочат данни на базирания във Вашингтон Център за бюджета и приоритети в политиката. Властите, които по закон са длъжни да запълнят дупките в бюджетите си, стават все по-изобретателни при търсенето на начини за това.

„Всичко, от което можем да се отървем и което генерира приходи, определено помага да се намали дефицита в бюджета“, казва Грег Спиърман, директор покупки на Тампа, Флорида.

Наскоро Тампа е спечелила над 300 хил. долара от продажбата на полицейски самолет Piper от 1978 г. Продажбата е реализирана чрез търг на сайта www.govdeals.com, създаден от бивш инвестиционен банкер и двама негови партньори с цел подкрепа на местните власти да максимизират възвръщаемостта от ненужни активи.

Офертите на сайта са нараснали значително през последните месеци, а общините претърсват щателно архивите си стоки за продан, казва изпълнителният му директор Бил Ангрик.

От Алабама например са продали стоки на стойност около 3 млн. долара през първите два месеца на 2009 спрямо 9 млн. долара общо за 2007 и 2008 г. Сред тях е например група от 27 конфискувани велосипеда, която град Монтгомъри е продал за 270 долара.

Агенции в Джорджия са прибрали 1,8 млн. долара от продажби през първите два месеца на годината спрямо общо 9,1 млн. за цялата 2008. Сред продадените стоки има конфискуван арбалет, за който тамошният град Рим е взел 147 долара.

Полицията в Остин, Тексас, пък е прибрала 388 хил. долара от търг за конфискувани игрални машини миналата седмица.

Правителствата на отделните щати и местните власти „получават много видимост и повече конкуренция“ в сравнение със старомодния търг, казва Ангрик.

Скот Бартли, счетоводител в окръг Чарлстон, Южна Каролина, обяснява, че преди общините обикновено са продавали използвано оборудване и други активи на годишни търгове, които по принцип са се организирали на местен паркинг.

Това означава разходи за съхранение, докато се натрупа достатъчно инвентар и да се разчита на щедростта на малкото купувачи, които обикновено се явяват на подобни мероприятия.

Бартли казва, че приходите на окръга са нараснали около три пъти, откакто са засилили опитите да генерират средства, като сайтът им е помогнал да стигнат до повече купувачи.

Около 1,2 млн. купувачи са използвали сайта, сред тях други щати и общини, както и компании, предприемачи или посредници, като на всички се прави предварителна проверка за платежоспособност.

Най-популярната стока са моторните превозни средства, а най-високата постигната цена за една стока през 2008 г. е 791 хил. долара за хеликоптер.

Сред най-изненадващите оферти е арабски кон, който в момента се предлага за продажба с начална цена от 50 долара. Продавач е Политехническият институт и държавен университет на Вирджиния, който е ползвал коня за наблюдение и изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 06.09.22 г.
fallback