fallback

Световната мрежа празнува 20-ти рожден ден

Идеята за WWW се ражда през март 1989 г. в Женева

18:02 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Създателите на световната мрежа World Wide Web (WWW) празнуват в петък 20-тата годишнина от изобретението си в Женева, където е седалището на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), съобщава АФП.

Идеята за Мрежата е на британския учен Тим Бърнърс-Лий и колегите му от ЦЕРН, като целта е била да се даде възможност на хиляди учени по света, сътрудници на организацията, да координират работата си, да остават в контакт и да обменят резултатите от изследванията си.

През март 1989 г. младият инженер-програмист Бърнърс-Лий , нает на временен договор в ЦЕРН, предава на ръководството документ, озаглавен „Управление на информацията: предложение“. Неговият пряк ръководител в Женева определя проекта като „неясен, но вълнуващ“ и впоследствие дава препоръка за осъществяването му.

Бърнърс-Лий сформира екип, с който разработват езика за хипертекстови документи, който се крие зад абревиатурата http, а през октомври 1990 г. - и първия интернет браузър, приличащ в голяма степен на използваните днес браузъри.

„Всичко, което има днес, блогове и т.н.... е част от това, което правехме през 1990 г. Няма никаква разлика. Така започна всичко“, коментира пред швейцарското радио RSR Робърт Кайио, част от екипа на Тим Бърнърс-Лий.

Новата технология е въведена за широка употреба от 1991 г., когато ЦЕРН стига до извода, че няма капацитет да осигури по-нататъшното й развитие. Две години по-късно организацията се отказва от авторските права върху изобретението, което революционизира света на комуникациите.

Не трябва да бъркаме Web-а с интернет, предупреждава Лин Сен Амур, директор на международната организация с идеална цел Internet Society. По думите й „големият успех на Тим Бърнърс-Лий е, че е взел под внимание силата и потенциала на интернет“.

„Web е едно от приложенията – най-познатото и разпространено – сред много други в интернет“, казва тя.

Днес Тим Бърнърс-Лий е изследовател в Масачузетския технологичен институт (MIT) и професор в британския университет в Саутхемптън. Той продължава да оглавява консорциума, който координира развитието на технологията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 29.08.22 г.
fallback