fallback

Плащането за музика онлайн - масова практика в Япония

Успехът на пазара се дължи на масовото използване на мобилни телефони и взиманите мерки срещу музикалното пиратство

13:01 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

През последните десет години продажбите на музикални дискове в Япония силно намаляват, но секторът остава сравнително стабилен заради ръста в легално сваляните от мрежата албуми.

Според Асоциацията на японските звукозаписни компании (Riaj) за периода 1998-2008 г. покупките на CD-та, DVD-та, винилови плочи и други физически звукови носители са паднали с 36% като брой и с 40% като стойност, предава АФП.

В същото време свалянията от легални интернет платформи на откъси от песни, песни или албуми растат, благодарение на което общият спад в приходите на музикалната индустрия за периода е само 25% спрямо над 50 на сто на много от западноевропейските пазари.

„Размерът на онлайн музикалните продажби в Япония (720 млн. евро за 2008 г.) вече формира 20% от обема на общия пазар“, казва говорителят на Riaj.

Пазарът на сваляне на музика действително расте, подчертават японските звукозаписни компании. Успехът според тях се дължи на два основни фактора: масовото използване на мобилни телефони и взиманите мерки срещу музикалното пиратство.

„Японският пазар се отличава с това, че над 90% от свалянията на музика се правят от мобилния телефон, с който съответно музиката се и прослушва“, казват от асоциацията.

Като цяло се смята, че японците се отнасят с голямо недоверие към сайтовете, които предлагат песни срещу „0 йени“, както и към обмена на музика. Опасенията са от измама, заразяване на компютъра с вирус и други рискове. Така плащането за албуми онлайн не се счита за аномалия, а е залог за сигурност.

И ако една трета от японците, най-вече тийнейджъри, признават, че понякога ползват сайтове с незаконно музикално съдържание (поради, според тях, липсата на конкретно заглавие в платените сайтове), то посещенията на нелегални страници остават слаби.

Японското законодателство обаче е доста строго по отношение на музикалното пиратство. В отделни случаи е предвидено дори наказани „лишаване от свобода“ за разпространителните на музика с неуредени авторски права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 22.08.22 г.
fallback