fallback

M-банкиране – скоро и на вашия мобилен телефон

До две-три години се очаква банкирането от мобилния телефон да се превърне в масова практика в Европа

14:42 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Използването на мобилния телефон за уреждане на сметки, прехвърляне на суми, плащания на вноски може да стане масова практика в Европа до две-три години, се казва в проучване за банковите иновации, проведено от френската компания за маркетингови изследвания Novamétrie.

Изследването е направено е шест държави (Испания, Франция, Италия, Холандия, Великобритания и Швеция) сред над 5 хил. потребители на услуги за интернет банкиране и около 40 ръководители на европейски банки, като се забелязва съответствие между търсенето на мобилни банкови услуги и готовността за тяхното предлагане.

Интерес към „мобилно банкиране“ с „прости и полезни услуги“ проявяват около 80% от банкерите и близо 70% от запитаните клиенти.

В момента използването на „м-банкиране“ на Стария континент е ограничено с изключение на услуги, свързани със SMS-известяване за различни извършени операции, коментира Оливие Дюкас, асоцииран директор в Capgemini Consulting.

„След като досега банките бяха по-предпазливи, ограничавайки се с прехвърлянето на някои съществуващи интернет услуги към мобилния телефон, днес те стават по-амбициозни“, допълва той.

Близо 50% от банковите ръководители вече считат, че мобилният телефон е пълноправен канал за разпространение на услугите им, за някои дори по-важен от интернет, въпреки че има доста какво да се желае от сегмента, който е с покритие от едва 4%.

По думите на Дюкас в момента проблемите пред развитието на мобилното банкиране са свързани с пропуски като недостатъчно удобни за ползване услуги за потребителите, недостатъчен достъп до интернет с мрежи от трето поколение (3G) и твърде висока цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 05.09.22 г.
fallback