fallback

Спад в рекламите на имоти доведе британски вестник до ръба на фалита

Регионалните вестници във Великобритания отчитат спад в приходите си, достигащ до 40%

19:02 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската вестникарска група Observer Standard е застрашена от фалит поради значително понижение в приходите след спада на рекламите на имоти, съобщава в. Таймс.

Компанията, която издава безплатни вестници, е била зависима изцяло от рекламите за своите приходи в размер на 9 млн. паунда на година.

Нейните проблеми са показателни за регионалните вестници във Великобритания, всички от които отчитат спад в приходите си, достигащ до 40%, пише изданието.

Observer Standard включва 18 вестника и е била създадена през 1998 г. като семеен бизнес. В момента се търси купувач, който да спаси бизнеса на компанията.

Наред с нея други издатели като Guardian Media Group (GMG) и Trinity Mirror също изпитват затруднения. GMG, собственик на Manchester Evening News и на Reading Evening Post, вчера обяви планове да освободи 150 от своите 800 служители, като се очакват и още съкращения.

GMG, която се контролира от тръста, собственик на британските Guardian и Observer, очаква печалбата от нейните регионални издания да се понижи с 85% за финансовата година до 31 март до 2 млн. паунда. Източници, близки до компанията, казват, че без съкращенията изданията ще регистрират значителни загуби за 2009/10 г.

Най-големият британски регионален вестник Trinity Mirror е закрил 27 свои издания миналата година.

Представители на пазара поставят въпроса за процеса на консолидация в сектора, който в момента е затруднен от някои регулаторни пречки. Компаниите от сектора казват, че на регионалните издания на четирите най-големи издателя Trinity Mirror, Johnston Press, Daily Mail and General Trust и Newsquest трябва да им бъде позволено да се консолидират до две.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 03.09.22 г.
fallback