fallback

Кризата свива разходите за събитиен маркетинг в САЩ

Миналата година инвестициите в такива мероприятия в САЩ са регистрирали ръст от 12 до 14% в сравнение с 2007, когато са вложени 7,7 млрд. долара

10:33 | 09.03.09 г.

През последните два периода на икономическо забавяне в САЩ събитийният маркетинг е бил спасителен остров за маркетолозите, чиито бюджети рязко се свиват. Във време на рецесия обаче нещата не стоят съвсем по същия начин, пише Advertising Week. 

Събитийният маркетинг е попаднал в същото положение, както останалите маркетингови канали, от които се изисква по-голяма отчетност и измеримост на възвръщаемостта от вложенията, смята Дан Хановър от списание Event Marketer.

Според компанията PQ Media обаче събитийният маркетинг ще отчете растеж тази година, дори и той да е по-малък в сравнение с 2008 г. Миналата година инвестициите в такива мероприятия в САЩ са регистрирали ръст от 12 до 14% в сравнение с 2007 г., когато са вложени 7,7 млрд. долара. След корекция прогнозираният ръст на инвестициите за 2009 г. е между 6 и 8%.

Въпреки прогнозите агенциите за събитиен маркетинг все още се опитват да установят свой собствен сегмент, докато клиентите изпитват трудности при закърпването на бюджета си. Хановър описва началото на 2009 г. като най-спокойния период, който секторът е преживявал от 10-15 години. По негови наблюдения е имало по-малко събития и разходи за „екстравагантни мероприятия“ и прояви, целящи емоционалното обвързване на потребителите. Вместо това маркетолозите прибягват към елементи, които скъсяват времето между привличане на интереса и момента на продажба.

От L'Oreal Canada казват, че компанията редуцира разходите за мащабни инициативи и се фокусира върху подсилване на посланието в момента на покупката.

„Виждаме какво влияние оказваме върху потребителите, но в крайна сметка, за жалост, именно разходите имат най-голяма тежест в крайното решение за маркетинговите дейности,“ казват от компанията. „Така че трябваше да променим начина, по който общуваме с клиентите. Бяхме свикнали да установяваме контакт с тях в контекста на фестивали, шоута, открити маркетингови инициативи, масов транспорт и мобилен маркетинг. Сега общуваме с тях на мястото, където се взема самото решение за покупка – в търговския обект“.

Двете нови тенденции, които се наблюдават през последните шест месеца са пренасочването от национални към местни и регионални мероприятия и концентрацията върху онлайн маркетинга, смята Дейвид Рич от маркетинговата компания George P. Johnson.

„Рекламодателите не заместват преживяването на живо с виртуалното преживяване, но използват второто за подсилване на цялостния облик на кампанията,“ казва Рич.

По думите на Рич почти е нямало маркетингови събития през първата половина на първото тримесечие, но според него сега дейността започва да се активизира и дори съзира потенциал за нови бизнес възможности в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
fallback