fallback

Очакват едва 0,7% ръст на продажбите на компютри в света през 2009

Анализаторската компания iSuppli понижи прогнозата си за ръста от предишните си очаквания за повишение от 4,3%

15:57 | 06.03.09 г.

Анализаторската компания iSuppli понижи прогнозата си за ръста на глобалните продажби на компютри тази година до 0,7% от предишните си очаквания за повишение от 4,3%, като посочи за основна причина икономическата криза.

Последната прогноза означава, че глобалните доставки на компютри, като тук влизат настолни компютри, лаптопи и нетбуци, вероятно ще достигнат 301,5 млн. единици тази година спрямо 299,4 млн. през 2008 г., според данните на iSuppli.

„iSuppli очаква ускоряване на спада в сегмента на настолните компютри през 2009, успоредно със забавяне на темпа на нарастване в сегмента на преносимите компютри, което като цяло ще доведе до слаб ръст за годината“, посочват анализаторите, цитирани от Ройтерс.

Данни на компанията сочат, че доставките на компютри в света са паднали с 1,5% през четвъртото тримесечие на 2008 спрямо предходното, което е в силен контраст с отчитаните доскоро двуцифрени повишения.

Продажбите на компютри останаха почти незасегнати от глобалната криза през първите три тримесечия на годината до последните три месеца на 2008.

С до 11% може да нараснат продажбите на смартфони тази година въпреки свиващия се като цяло пазар на мобилни телефони, ако операторите намалят таксите за пренос на данни, прогнозират още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
fallback