fallback

Финландия разреши на работодателите да следят имейлите на служителите си

Законът е известен като Lex Nokia заради информация, че базираният във Финландия производител е лобирал за него

10:27 | 05.03.09 г.

Парламентът на Финландия прие в сряда спорен закон, който разрешава на работодателите да следят имейлите, изпращани от служителите им, съобщи DPA. „За“ са гласували 96 депутати, „против“ - 56, а 47 не са присъствали на окончателното обсъждане на текста.

Т. нар. „закон за защита на данните“ не дава право на работодателите да четат имейлите, но те могат да бъдат проследявани, както и размера на прикачените файлове при подозрение в корпоративен шпионаж.

Проектозаконът предизвика дебати в страната, а местните медии го нарекоха Lex Nokia, като се основават на информация, че базираният във Финландия производител на мобилни телефони е лобирал за закона, след като е заподозрял случай на индустриален шпионаж преди няколко години.

От Nokia са отхвърлили твърденията, че са заплашвали да преместят централният си офис от Финландия, ако законът не бъде приет.

Според критици законът няма да възпре евентуалните шпиони, като същевременно ще разреши на частни корпорации да се занимават със задачи, обикновено присъщи на съдебната област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 29.08.22 г.
fallback