fallback

Продажбите на принтери у нас с ръст от над 15% през четвъртото тримесечие

Многофункционалните устройства продължават да изместват еднофункционалните, като през последното тримесечие достигат 55,3% от целия пазар

14:12 | 04.03.09 г.

Въпреки първоначалните скептични прогнози пазарът на принтери в България (еднофункционални, многофункционални и копирни устройства) надмина очакванията, отбелязвайки 15,7% годишен ръст през четвъртото тримесечие, сочат данни на анализаторската компания IDC.

Продължаващата тенденция за навлизане на многофункционалните устройства движеше пазара през последното тримесечие на 2008 г., уточняват от компанията.

Високият ръст се дължи както на монохромните, така и на цветните лазерни мултифункционални принтери, като цветните устройства достигнаха ръстове от почти 100% на годишна база. Четвъртото тримесечие на 2008 се оказа слабо за продажбите на еднофукционални принтери в България с годишен растеж от 5%.

Многофункционалните устройства продължават да изместват еднофункционалните, като през последното тримесечие на 2008 достигнаха 55,3% от целия пазар.

HP, Canon, Xerox и Samsung бяха водещи на българския пазар през последното тримесечие на миналата година, като постигнаха около 80% от всички доставки, сочат данните на компанията.

Лазерните устройства достигнаха 78,8% от стойността на пазара през четвъртото тримесечие на 2008 и ще продължат да изместват мастиленоструйните. Продажбите на мастиленоструйни устройства нараснаха с 6,7% годишно, като забавянето в тази технология ще продължава да бъде тенденция.

Пазарът на копирна техника в България обаче бележи спад от 29,3% спрямо последното тримесечие на 2007. Въпреки това устройствата, базирани на копири, включително многофункционалните такива, все още генерират около една пета от приходите на целия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 26.08.22 г.
fallback