fallback

Четирима директори в Google с бонуси по над 1,2 млн. долара за 2008 г.

Бонуси обаче не са получили изпълнителният директор и основателите на компанията

12:03 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Четирима директори в американската компания Google са получили бонуси от по над 1,2 млн. долара всеки за 2008 г. заради това, че са помогнали на фирмата да отчете, макар и скромен, ръст в печалбата си на фона на рецесията, която засегна голяма част от корпоративна Америка, предаде AP.

Бонусите са по-малко от раздадените допълнителни възнаграждения за 2007, когато печалбата на компанията нарасна с 37 на сто спрямо 1 на сто ръст за 2008 г.

Пазарната капитализация на групата се понижи с около 120 млрд. долара, или около 56%, през миналата година, отразявайки опасенията за това, че слабостта на икономиката ще се отрази негативно на онлайн рекламния пазар.

Снощи изпълнителният директор на Google Ерик Шмит даде на инвеститорите много малко надежда, описвайки икономическите условия като „ужасни“ и предричайки подобрение на ситуацията едва през 2010 г.

В същото време, въпреки че не вярва да се случи тази година, Шмит е убеден, че щом бъдат преодолени проблемите с потъващата стойност на недвижимите имоти и растящата безработица, американците „ще се върнат към това, което правят най-добре – харченето на пари“.

Следвайки фирмената традиция, Google не е платила бонус за миналата година на Шмит или на основателите на групата Лари Пейдж и Сергей Брин.

За сметка на това, с най-голямо допълнително възнаграждение за 2008, е продуктовият мениджър Джонатан Розенбърг, получил 1,63 млн. долара спрямо 1,68 млн. долара за 2007 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 08.09.22 г.
fallback