fallback

Президентът на News Corp Питър Чернин напуска поста си

Смята се, че причината за това е несъгласието му с новите условия по трудовия му договор

11:22 | 24.02.09 г.

Питър Чернин, президент и главен оперативен директор на News Corporation, ще напусне медийната група това лято, съобщава Times. Това ще се случи на 30-ти юни, когато изтича трудовият му договор. Смята се, че причината е несъгласието му с новите условия по договора.

Чернин е човекът, повел News Corp към филмовия и телевизионния бизнес. Сега той възнамерява да учреди своя компания за филмови продукции.

Със съзнанието, че няма шанс да наследи Мърдок в компанията, Чернин е настоял по силата на договора си за 2004 г. News Corp да се съгласи на шестгодишно споразумение с него за филмови и телевизионни продукции, в случай че той напусне, пише Financial Times. Договорът задължава компанията да купува поне два филма на година от Чернин. Други клаузи в споразумението може да струват десетки милиони долари под формата на различни придобивки.

Чернин, получил 28,8 млн. долара за миналата година, напуска след тримесечие без хитови продукции на студиото, но стабилен ръст за телевизионния бизнес на Fox. Основаната от него преди 15 години Fox Searchlight пожъна успех на тазгодишните Оскари с филма „Беднякът милионер“.

Съобщението на Мърдок по повод напускането на Чернин гласи: „Приносът на Питър в компанията през последните две десетилетия и неизмерим. Той ръководеше важни дейности и обучаваше талантливи мениджъри. Ние сме щастливи, че имаме толкова силна и качествена група лидери в компаниите към Fox и сме уверени, че нашият успех ще продължи. За тази цел Питър и аз ще работим съвместно през следващите четири месеца, за да гарантираме ефективен преход.“

Мърдок ще поеме задълженията на Чернин по управлението на филмовите и телевизионни операции на базираната в Лос Анджелис Fox.

Чернин е започнал работа в News Corp през 1989 г. и се издига до поста президент и главен изпълнителен директор през октомври на 1996 г. Той също така е оглавявал Twentieth Century Fox Filmed Entertainment, а преди това е бил директор на Fox Broadcasting Company. В съобщение Чернин заявява: „Това беше трудно решение за мен. Следващата седмица стават 20 години, откакто съм в компанията и тя е голяма част от моя живот.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 04.09.22 г.
fallback