fallback

Седемнадесет социални сайта в ЕС подписаха пакт срещу киберхулиганството

Споразумението ще намали риска децата да упражняват тормоз върху свои връстници

17:53 | 10.02.09 г.

Седемнадесет социални сайта в Европа, сред които Facebook и MySpace, подписаха споразумение, насочен срещу овладяване на хулиганските прояви в киберпространството и защита на неприкосновеността на непълнолетните потребители, съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

ЕК съобщи, че споразумението ще намали риска децата да упражняват тормоз върху свои връстници и ще ограничи практиката възрастни да се сприятеляват с деца онлайн с цел сексуален тормоз, предава Ройтерс.

„Това е много важна стъпка за гарантиране на сигурността на нашите деца при ползването на социалните мрежи“, казва еврокомисарят по телекомуникации Вивиан Рединг.

Използването на социални мрежи в Европа се е увеличило през последната година с 35% и се очаква да се покачи повече от двойно до 107,4 млн. потребители до 2012 г., казват от ЕК, предупреждавайки, че това ще изложи повече деца на рисковете онлайн.

Сайтът MySpace, собственост на News Corp., разкри миналата седмица, че е забранил достъпа до сайта за две години на 90 хил. регистрирани нарушители в САЩ, провинили се в сексуален тормоз.

Споразумението цели да гарантира, че личните профили на децата под 18 години не се разглеждат в сайтове или търсачки. Чрез използването на софтуер, с който ще се алармира за тормоз, потребителите ще могат да сигнализират за неуместен контакт или поведение от други потребители само с едно кликване. По подразбиране профилите на всички под 18 години ще бъдат зададени на по-труднодостъпен режим, което ще затрудни хората с недобри намерение да влязат в контакт с децата.

Останалите сайтове, подписали пакта, са Arto, Bebo, Dailymotion, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Netlog, Nasza-klaza.pl, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe и Zap.lu.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 10.02.09 г.
fallback