fallback

Прогнозират бурно развитие на високоскоростния интернет в Африка

Широколентовият пазар на континента ще нарасне над четири пъти за пет години до 12,7 млн. потребители от 2,7 млн. през 2007, прогнозират експерти

17:26 | 09.02.09 г.

Изграждането на нова телекомуникационна инфраструктура ще засили капацитета в Африка тази година, което се очаква да отключи потенциала за високоскоростен интернет на континента и да създаде възможности за ръст на оператори и производители на оборудване.

Въпреки че Африка е най-бързо нарастващият телекомуникационен пазар в света, развитието на широколентовия достъп на континента се спъва от скъпия международен трафик и различните национални инфраструктури, което прогонва инвеститорите. Това обаче може би е на път да се промени, пише Ройтерс.

Базираната в САЩ консултантска компания AfricaNext Investment Research прогнозира, че широколентовият пазар в Африка ще нарасне над четири пъти за пет години до 12,7 млн. потребители от 2,7 млн. през 2007 г.

Според компанията ръстът ще бъде улеснен от нови подводни кабели и национални мрежи, които трябва да бъдат пуснати тази и следващата година, и от навлизането на безжични технологии като EVDO и WiMax.

2009 година може да донесе най-голямата възможност за възвръщаемост от инвестиции в сектора на телекомуникациите в Африка от бума на преноса на глас насам, когато абонатите нараснаха до 270 млн. през 2007 г. от 2 млн. девет години по-рано, смятат от компанията.

И докато останалата част на света е в затруднение заради глобалното икономическо забавяне, Африка предлага ръст на доставчиците на оборудване като шведската Ericsson или китайската Huawei Technologies.

Докато Западна Африка вече разполага с високоскоростен интернет благодарение на кабела SAT-3, който минава покрай западната част на континента, Източна Африка все още разчита на dial-up или скъпи сателитни връзки.

Според южноафриканската компания BMI TechKnowledge обаче в Африка са в процес на изграждане или са планирани проекти на стойност около 6 млрд. долара, които включват 10 подводни кабела и няколко национални мрежи.

Базираната в Мавритания частна компания SEACOM например планира търговски старт на фибро-оптичен подводен кабел през юни на стойност над 650 млн. долара, който ще свърже Източна и Южна Африка с Европа и Азия.

Подводната мрежа EASSy, собственост на африкански оператори, сред които Telkom Kenya и Telkom South Africa, също ще направи връзка около Източна Африка, което ще осигури бърз и евтин интернет на поне 23 държави на континента. Мрежата трябва да бъде готова до 2010 г. и ще струва 265 млн. долара. По проекта работи Alcatel-Lucent.

Очакванията на анализатори са след пускането на двата кабела цената на международния трафик значително да падне до една пета или по-малко от сегашните тарифи.

Инвеститори и телекомуникационни компании с намерения за експанзия вече се готвят да се възползват от този нов капацитет.

Частната южноафриканска инвестиционна компания Convergence Partners например към момента финализира сделки в Танзания и Мозамбик. Изпълнителният й директор Брандън Дойл казва пред Ройтерс, че компанията търси възможности за придобиване на миноритарни дялове от интернет доставчици и ще осигури финансиране за разширяване на мрежите и стартирането на безжична инфраструктура за корпоративни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 29.08.22 г.
fallback