fallback

След 2012 – или сменяме телевизора с цифров, или купуваме адаптер

Приети днес законови промени целят цифровизацията на телевизионния ефир до края на 2012 г.

13:18 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

За да гледаме ефирна цифрова телевизия след 2012 г., ще е нужен адаптер към стария телевизор или нов цифров телевизор. Това обясни пред журналисти председателят на парламентарната комисия по гражданското общество и медии Иво Атанасов.

Поводът бяха приетите днес на второ четене от парламента промени в Закона за радиото и телевизията, който целят цифровизацията на телевизионния ефир до края на 2012 г.

„Този, който иска, ще си купи нов цифров телевизор, а този, който няма тази възможност, ще си купи адаптер, с който на сегашния телевизор ще може да се гледа цифрова програма“, каза Атанасов. Той добави, че без този сет топ бокс не може да се приема цифрова телевизия.

По думите му адаптера струва около 70 лева.

С приетия днес от депутатите текст Министерски съвет се задължава да приеме програма за обезпечаване на цифровизацията, която да включва и мерки за социално слабите, които не могат да си купят адаптери.

Според Иво Атанасов истинската конкуренция ще бъде между цифровата ефирна телевизия и кабелните телевизии. По думите му това дава право на зрителя да избира, „защото кабелната телевизия дава примерно 70 програми, но срещу месечна такса, докато ефирната цифрова телевизия предполага една първоначална инвестиция и след това не се плаща нищо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 03.09.22 г.
fallback