fallback

Анализират развитието на националната комуникационна мрежа с $390 хил.

Националната комуникационна мрежа трябва да свърже всички общински, областни и централни ведомства

15:56 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Анализ, който ще оцени от икономическа и техническа гледна точка развитието на националната комуникационна мрежа, ще бъде финансиран с безвъзмездна помощ в размер на 390 хил. долара от Американската агенция за търговия и развитие, съобщиха от Държавната агенция за информационни и информационни технологии (ДАИТС).

Дарението ще подпомогне усилията на ДАИТС за развитие на сектора на информационните и комуникационни технологии в България. То ще съдейства за развитието на „пътна карта” за разширяването на изгражданата от ДАИТС комуникационна инфраструктура и за обединявана на съществуващите различни комуникационни мрежи на ведомствата.

Националната комуникационна мрежа трябва да свърже всички общински, областни и централни ведомства, така че България да изпълни изискванията на Европейския съюз за административни стандарти, свързани с електронното управление.

Липсата на оперативна съвместимост между информационните и комуникационни системи между различните институции води до понижаване на качеството на публичните услуги и до увеличаване на цените им и проблеми с киберсигурността, се казва в съобщението на агенцията. Новият Закон за електронно управления, приет от българския парламент и влязъл в сила през юни 2008 г., поставя строги изисквания към оперативната съвместимост и информационната сигурност между административните информационни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 11.09.22 г.
fallback