fallback

Измамите с кликове се увеличават

Средният дял на измамите с кликове е нараснал до малко над 17% през четвъртото тримесечие на 2008

18:04 | 04.02.09 г.

Казват, че в тежки икономически условия престъпленията се увеличават. Ако обемът на измамите с кликове* в интернет са индикатор за това, значи може и да е вярно, пише eMarketer.

„Точно както нарастват уличните престъпления през последните няколко месеца със задълбочаването на рецесията, така са регистрирани и повече онлайн престъпления като измамите с кликове“, казва Дейвид Халерман, старши анализатор в eMarketer.

Всъщност според компанията Click Forensics, специализирана в сектора, измамите с кликове са достигнали най-високата си стойност за всички времена.

Индекс на компанията, създаден преди три години, който следи измамите с кликове в интернет, показва, че средният дял на измамите с кликове като цяло за индустрията е нараснал до малко над 17% през четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо 16% през предходното и 16,6% за последното тримесечие на 2007 г.

„Секторът на онлайн рекламата не е имунизиран срещу прииждащата вълна киберпрестъпления по време на този период на икономически спад“, казва Том Кътберт, президент на Click Forensics. „Както общият дял на фалшивите кликове, така и този на измамите, които идват от мрежи от ботове, достигат най-високите си нива през четвъртото тримесечие на 2008”.

САЩ имат най-голям дял във вълната от измами, но Канада (където се генерират 7,4% от всички измами с кликове), Германия (3%) и Китай (2,3%) също допринасят за увеличаването на дела на измамите с кликове.

„Рекламодателите трябва да следят отблизо онлайн кампаниите си през цялата година“, съветва Кътберт.

*Измами с кликове се генерират чрез автоматизирани програми, които имитират легитимен потребител, като кликат върху реклами в интернет (без да са реално заинтересовани от рекламирания продукт или услуга) и така генерират приходи чрез измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
fallback