fallback

Загуби за 1 трлн. долара застрашават бизнеса заради кражба на данни

Зловредният софтуер се е увеличил с 400% през 2008 г.

15:01 | 29.01.09 г.

Компаниите са изложени на риск от загуби в размер на над 1 трлн. долара заради загуба или кражба на данни и други киберпрестъпления, сочи проучване на технологичната компания McAfee Inc.

Базираният в Калифорния разработчик на продукти за компютърна сигурност е организирал проучването, след като миналата година е било регистрирано бързо увеличение на злонамерения софтуер, или т. нар. малуер, е казал в интервю за Ройтерс изпълнителният директор на компанията Дейвид Деуолт. Според него злонамереният софтуер е нараснал с 400% през 2008 г.

„Това беше много коварен тип малуер, създаден или да открадне данни, или да открадне самоличността ви, или парите ви, като в много случаи мащабът и сложността му бяха много притеснителни“, казва Деуолт.

Проучването сред 800 компании в 8 държави показва, че 80% от злонамерения софтуер има за цел финансова облага, за разлика от обикновените вируси, които само причиняват проблеми.

42% от проучените компании са казали, че най-голямата заплаха за сигурността на данните им идва от съкратени служители.

Кражбата на данни се улеснява от нарастващото разпространение и капацитет на външни устройства за съхранение като мобилни телефони, преносими компютри и USB памет.

При глобалните вериги за доставка често чувствителни данни се съхраняват в чужбина. Проучването сочи, че средно компаниите съхраняват в чужбина данни на стойност 12 млн. долара.

Възстановяването или заместването на изгубени данни може да струва много и да дискредитира компания или марка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 29.08.22 г.
fallback