fallback

AOL готви съкращение на 10% от служителите си

Планира се да бъдат съкратени около 700 служители, предимно в САЩ

11:50 | 29.01.09 г.

Интернет подразделението на Time Warner Inc – AOL, ще съкрати около 700 работни места, или 10% от работната си сила, в опит да овладее спад на рекламните приходи. Ходът би направил компанията по-привлекателна за евентуални партньори за сливане като Yahoo Inc., пише Ройтерс.

Също така AOL ще премахне увеличенията на бонусите за добри резултати тази година, за да бъдат направени възможно най-малко съкращения, е съобщил главният изпълнителен директор на AOL Ранди Фалко във вътрешно съобщение до служителите, разпространено вчера, с копие от което разполага и Ройтерс.

По-голямата част от съкращенията ще бъдат направени в САЩ и ще бъдат финализирани до края на март, казва той. Останалата част ще засегне служители извън Щатите през следващите няколко тримесечия.

Фалко обяснява, че тези стъпки са резултат от задълбочаващата се рецесия. „Онлайн маркетолозите затегнаха купуването на реклама, като намалиха разходите със стотици милиони долари“, казва той.

От Time Warner съобщиха по-рано този месец, че AOL има по-слаби от очакванията продажби на реклама през четвъртото тримесечие, което доведе до предупреждение за печалбата на медийния конгломерат, който притежава също и новинарската мрежа CNN и филмовото студио Warner Bros. Този месец от студиото съобщиха, че планират да съкратят 800 служители.

Анализаторът от UBS Майкъл Морис прогнозира 12% спад на продажбите на реклама на AOL през четвъртото тримесечие, като очаква понижението да продължи през 2009 г.

Time Warner е водила преговори с Yahoo и с Microsoft Corp в търсене на начин за сливане на рекламния бизнес на AOL с едната от двете или и с двете компании с цел да достигне до по-голяма публика.

Заради трудните икономически условия оценката на пазарната стойност на интернет пионера AOL върви надолу. Миналата седмица Google Inc понижи стойността на дела си от 5% в AOL с 726 млн. долара. Делът, който Google купи през 2005 г., първоначално оцени AOL на около 20 млрд. долара. Отписването означава, че AOL сега се оценява на около 5,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
fallback