fallback

Само 10% познават рисковете от финансови измами онлайн и по телефона

Най-познати в опитите за измами по интернет са явленията phishing и pharming

17:56 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Почти всеки трети потребител у нас е ставал обект на опит за финансова измама, като близо 10% са претърпели финансови щети в резултат на измама. Това се казва в проучване на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП). В същото време повечето хора не са запознати с рисковете от измами, свързани с платежни инструменти като банкови карти и плащания през интернет.

Само 10% от участниците в допитването са заявили, че са запознати с основните видове измами с банкови карти чрез съвременните телекомуникационни услуги.

Проучването е проведено сред активно ползващи технически средства и форми за разплащане – 84% от анкетираните използват интернет повече от един час на ден, а други 62% са пазарували поне веднъж по интернет. Над 73% от анкетираните са на възраст 18-35 години, а 25% са между 35-65 години.

Най-познати в опитите за измами по интернет са явленията „Phishing“ (и-мейл, който иска банковите ви пароли), за което са чували над 47% от запитаните, и „Pharming“ (фалшиви линкове или уеб домейни, използвани за получаване на пароли) с над 43%.

Едва малко над една трета от потребителите са чували за „Vishing“ (телефонно обаждане, чрез което се искат банковите ви пароли) и „Scam“ (получаване на номера на банкова сметка по престъпен начин и кражба на пари от нея), като само 16% са чували за „SmiShing“ (SMS, който иска банковите ви пароли). Важно е да се отбележи, че само 10% от запитаните познават и петте явления, посочват от БНАП.

Според проучването близо 60% от потребителите признават, че са имали поне веднъж проблеми с картови разплащания (неработещ банкомат или терминал, или пък технически проблем с банкова карта) или разплащания по интернет.

Около 22% от анкетираните не се чувстват напълно сигурни, когато плащат безналично, 47% - понякога, а 29% - винаги. Цените на услугите при безналично плащане тревожи 29% от потребителите, които ги намират за високи, докато за по-голямата част – 63%, те са нормални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 08.09.22 г.
fallback