fallback

Китай забрани достъпа до 1250 сайта като мярка срещу порнографията

Стъпката е част от по-мащабна кампания за контролиране свободата на изразяване

18:15 | 23.01.09 г.

Китай забрани достъпа до 1250 уеб страници като поредна стъпка за борба с онлайн порнографията, но с това не се изчерпат планираните мерки за регулиране на вулгарното съдържание в интернет, съобщава AP. 

По време на кампанията, започнала на 5 януари, властите са арестували 41 души, казват от службата по интернет въпроси в страната.

"Имаме видими успехи, но те са само за тази фаза от кампанията,“ обясняват от службата. „Все още имаме много работа.“

По-рано този месец властите отправиха предупреждение към най-натоварените сайтове в Китай - Google, Baidu, Sina и Sohu, че трябва да положат повече усилия, за да блокират досега на китайските потребители с порнографски материали.

Ходът е част от продължителна правителствена кампания срещу използването на интернет за достъп до поставеното под забрана в страната порнографско съдържание. Въпреки това порнографията остава широко разпространена както в интернет, така и извън него, като известни уеб портали често показват снимки със сексуално съдържание и предлагат линкове към порнографски сайтове.

Китайското население от интернет потребители нараства с изключително висока скорост, достигайки 298 млн. души, с което надмина САЩ миналата година. По данни на службата средно на ден в страната се появяват 240 хил. нови интернет потребители и 3 хил. нови сайтове.

„Нашето най-голямо предизвикателство е това, че интернет все още расте,“ казват от службата. "Изправени сме пред дългосрочна, комплексна и огромна задача.“

Въпреки че настоящата мярка се води като насочена към неприлични материали, тя е част от по-мащабни усилия за контролиране на свободата на изразяване и изкореняване на материали, които властите смятат за социално дестабилизиращи. Пример са сайтовете, които критикуват комунистическата партия, призовават за демократична реформа и подкрепят независимостта на Тайван.

По време на Олимпийските игри миналата година китайските власти отхлабиха контрола върху някои медии - жест, който е трябвало да покаже на международната общност, че игрите са донесли повече свобода на китайците.

Оттогава обаче сайтът на New York Times, както и някои китайскоезични сайтове на чуждестранни медии като BBC и Voice of America биват постоянно блокирани. Засегнати са също Ming Pao и Asiaweek - медии, базирани в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 09.09.22 г.
fallback