fallback

До 50 хил. лв. глоба за нередовни кабелни оператори

Ако има останали надземни мрежи, операторите ще бъдат глобявани. Това беше ясно отдавна, но досега не се знаеше кой ще събира глобите

11:09 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

С промени в Закона за електроните съобщения (ЗЕС) Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще може да санкционира кабелните оператори, които неправомерно имат надземна кабелна мрежа, съобщи пред журналисти Веселин Божков, председател на КРС.

Промените на закона се обсъждат в комисиите на Народното събрание. Според ЗЕС кабелните оператори и сега подлежат на санкция, ако не са вкарали под земята мрежите си до началото на 2007 г., но в закона не е разписно как и кой трябва да събира глобите, уточни Божков, цитиран от БТА.

Право на кабелни мрежи над земята имат само фирмите, работещи в населени места с население до 10 хил. жители, пише в закона.

„С промените в ЗЕС ще ударим най-вече сивия сектор, защото големите фирми вече са вкарали своите мрежи под земята. По мрежата на кабелните оператори все пак има има ток и в пробив на системата може да се стигне до нещастен случай и затова е важно тези кабели да са обезопасени и под земята. Глобата за това нарушение е от 5000 до 50 000 лева“, уточни Неда Койчева, директор на дирекция „Правна“ в КРС.

Санкцията ще може да се обжалва пред ВАС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
fallback