fallback

Google с печалба над прогнозите заради силни продажби на реклама

Резултатите за последното тримесечие са били подкрепени от празничния сезон, когато много потребители са търсили изгодни сделки онлайн

10:32 | 23.01.09 г.

Интернет компанията Google Inc отчете по-добри от очакванията на Уол Стрийт финансови резултати за четвъртото тримесечие благодарение на силните продажби на реклама в сайтовете на компанията. Така групата се противопоставя на безрадостната тенденция в технологичния сектор и резултатите й донесоха облекчение на инвеститорите, които бяха шокирани от серия мрачни отчети от страна Microsoft, Intel Corp и други технологични компании.

Google отчита понижение на нетната си печалба за четвъртото тримесечие до 382 млн. долара, или 1,21 долара на акция, от 1,21 млрд., или 3,79 долара на акция година по-рано заради разходи във връзка с инвестициите й в Clearwire Corp и подразделението на Time Warner AOL. Като се изключат еднократни разходи, печалбата е 5,10 на акция, което е над средната прогноза на анализаторите за 4,95 долара според анкета на Ройтерс.

Приходите се увеличават с 18% до 5,7 млрд. долара. Този ръст е значително по-слаб от нивата около 50%, които компанията реализираше, но анализаторите го определят като силно постижение предвид слабата икономика и намаленията на рекламните разходи на компаниите.

Google ще смени опциите за придобиване на акции, които в момента са на загуба, с такива, чиято цена на упражняване е равна на приключването на търговията на 2 март. Целта е служителите да бъдат стимулирани да останат на работа в компанията.

Сайтовете, които са собственост на компанията, като google.com и google.co.uk са генерирали 67% от приходите, или 3,81 млрд. долара, което е с 22% повече спрямо година по-рано. Разходите за привличане на трафик, делът на приходите, които Google дели с партньорите си, намалява до 1,48 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмит отправя предупреждение, в което се посочва, че последното тримесечие е било подкрепено от празничния сезон, когато много потребители са търсили изгодни сделки онлайн. „Сега очевидно сме в световна рецесия, както е известно на всеки. Не знаем колко ще продължи. Надяваме се да бъде кратко“, е коментирал той по телефона.

Базираната в Калифорния компания е приключила тримесечието с налични средства в размер на почти 16 млрд. долара. От компанията са казали в интервю за Ройтерс, че кешовите резерви им позволяват гъвкавост „за подходящата сделка на подходящата цена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 28.08.22 г.
fallback