fallback

Контракс: Нуждата от информационни технологии е крещяща

Очаква се в условията на икономическо забавяне фирмите да обърнат повече внимание на софтуер за оптимизация на бизнес процесите

15:59 | 22.01.09 г.

„Криза може и да има, но и нуждата от информационни технологии е крещяща и е навсякъде. Компютри имаме, сега ни трябва софтуер. Така че програмистите например няма да изпитат криза“, каза на пресконференция днес Яко Пилософ, търговски директор на ИТ компанията Контракс, по повод въпроса как би се отразило общото икономическо забавяне на сектора на информационните технологии.

За пример той посочи системата „Безхартиено заседание на общински съвети и електронно гласуване“, реализацията на която системният интегратор спечели на конкурс за обществена поръчка през 2007 г. По думите му съществува голям интерес от страна на общините към системата, като най-вероятно тази година броят им ще надмине в пъти миналогодишните. Към момента проектът е внедрен в 4 общини.

Пред Investor.bg Пилософ коментира, че това не означава, че компанията очаква приходите от обществения сектор да формират по-голям дял през 2009 г., нито че тези от корпоративните клиенти ще намаляват. Той очаква в условията на икономическо забавяне фирмите да обърнат по-голямо внимание именно на софтуер за оптимизация на бизнес процесите.

„Секторът на информационните технологии ще бъде засегнат от стагнацията на пазар, той не е самостоятелен отрасъл, който може да остане встрани от общата икономика. Същевременно обаче информационните технологии са задължителни“, каза Йордан Йорданов, изпълнителен директор на компанията. Според него ще намалеят средствата за закупуване на нова техника, като трябва да се мисли повече за оптимизация и експлоатация на наличната.

За 2008 г. Контракс ЕАД отчита ръст на приходите от 45% до 51 млн. лв. по предварителни данни. За предходната година също е бил отчетен подобно увеличение. Очакванията за тази година са за по-слаб ръст, но все пак за запазване и увеличение на обема.

Йорданов определи 2008 година като най-успешната в историята на компанията, създадена през 1992 г. При печалбата той отчете ръст от 130% до над 4,2 млн. лв.

Принципно компанията цели приходите от обществения и от корпоративния сектор да са почти равни, но през миналата година първите са били повече заради проекта за изграждане на национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Само от него компанията има приходи около 21 млн. лв. Ако се извади този проект, приходите от корпоративния сектор са над 50%, поясни Йорданов.

Сред големите ИТ проекти, в които компанията участва през миналата година са също и система за гласуване в парламента, както и проект за сателитно наблюдение на територията и акваторията на България. На пазара е пуснат и нов продукт, насочен към лекарите по дентална медицина, които ще се отчитат пред НЗОК по електронен път.

През 2009 г. Контракс планира да акцентира върху системи и решения, свързани с оптимизация на бизнес процесите и все повече ще застъпва в портфолиото си т. нар. „зелени“ ИТ решения за понижение на енергийните разходи, намалени емисии въглероден диоксид, рециклиране и управление на отпадъците с електронно съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 22.08.22 г.
fallback