fallback

Първи спад от шест години в световните продажби на PC-та

През четвъртото тримесечие продажбите са паднали с 0,4% на годишна база

12:28 | 15.01.09 г.

Въпреки оптимизма в началото на четвъртото тримесечие, скоростта, с която икономическата криза повлия на световните продажби на персонални компютри, е била по-бърза от очакваното. 

След шест години на ръст, като през последните пет средният ръст е бил 15%, световните доставки на персонални компютри са намалели с 0,4% през четвъртото тримесечие на годишна база, сочат данни на анализаторската компания IDC. Вместо очакван ръст заради празничния сезон спадът спрямо третото тримесечие е бил 2,5%.

Евтините преносими компютри, конкуренцията между продавачите и празничните промоции явно не са били достатъчни за преодоляване на икономическото забавяне, макар и notebook пазарът да бележи ръст.

Ръстът на преносимите компютри е бил съкратен наполовина от близо 40% за първитe девет месеца на годината до 20% през четвъртото тримесечие. Междувременно натискът върху стационарните PC-та е тласнал продажбите до 16% спад от относително леко понижение по-рано през годината.

Продажбите на мини notebook компютри се оценяват на близо 5 млн. броя за последното тримесечие, с което общата стойност за годината е станала 10 млн. Това е 7% от общите продажби на преносими компютри, като се очаква доставките да се удвоят през 2009 г.

Въпреки спада през четвъртото тримесечие, годишният обем на доставките е отчел ръст от 10,5% за 2008 г. Това са равнява на нивото през 2006 г., когато някои доставчици са изпитвали трудности с прехода към преносими компютри.

Промяната в ръста на продажбите през последното тримесечие спрямо първите девет месеца на годината в САЩ не е толкова драстична, колкото в други региони, макар и очакванията да са били по-високи. Това се дължи на относително бавен ръст през първите три тримесечия и неочакваната скорост, с която финансовата криза се разрази на други пазари. Dell и HP отчитат спад в обемите от съответно 16% и 3%. Acer, Apple и Toshiba успяват да постигнат ръст заради интереса към преносимите компютри.

В Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) ръстът на пазара на персонални компютри се е забавил до едноцифрени стойности, но е останал положителен въпреки световната рецесия. В унисон с очакванията преносимите компютри са останали ключовият двигател на пазара с ръст от около 25% за тримесечието, въпреки забавянето спрямо предходните месеци. Пазарът на стационарни компютри обаче е продължил да се свива заради продължаващото им изместване от страна на преносимите компютри и забавянето в подмяната на бизнес оборудването.

Японският пазар демонстрира относителна гъвкавост, реализирайки по-висок от очаквания ръст, който е надминал и ръста за третото тримесечие.

В Азиатско-тихоокеанския регион (без Япония) икономическото напрежение е оказало сериозно влияние най-вече на Китай и Индия. Другите страни от региона също са били изправени пред предизвикателства като неблагоприятна държавна политика и валутни курсове.

От доставчиците HP е успял да остане на водещи линии с едноцифрен ръст. Резултатите на Dell в САЩ и в района на EMEA обаче са разочароващи, като продажбите в САЩ са отчели сериозен спад. Тези новини обаче се компенсират с ръста в развиващите се пазари и на доставките на мини notebook компютри за Япония.

Усилията на Acer да навлезе в търговската верига на САЩ значително са увеличили доставките за страната въпреки конкуренцията и икономическия натиск. Въпреки това ръстът на основните европейски пазари на компанията рязко се е забавил през четвъртото тримесечие.

Агресивното преструктуриране и съкращаване на персонал в Lenovo доказват мрачните изгледи за световната икономика. В региона на EMEA, както и на родната територия – Азиатско-тихоанския регион, Lenovo регистрира едноцифрен спад. Компанията обаче е отчела двуцифрен ръст в Латинска Америка и разрастване на пазара на сървъри.

Като цяло Toshiba регистрира ръст от близо 20%, показвайки стабилни позиции във всички региони с изключение на Азиатско-тихоокеанския (без Япония). Компанията изпреварва световния ръст на продажбите на преносими компютри през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 08.09.22 г.
fallback