fallback

Интернет изпревари вестниците като основен източник на новини в САЩ

Основен източник на вътрешни и международни новини в САЩ остава телевизията с дял от 70% сред участници в проучване

17:37 | 13.01.09 г.

Интернет изпревари всички медии в САЩ като източник на новини с изключение на телевизията, сочи проучване, проведено от Pew Research Center.

Към декември 2008 г. 40% от американците, участвали в проучването, казват, че основният им източник на вътрешни и международни новини е интернет. Този дял е бил само 24% през септември 2007 г., а през септември 2001 г. – едва 13%.

От компанията посочват, че за първи път, откакто са започнали да провеждат подобни проучвания, потребителите разчитат повече на интернет, отколкото на пресата, която са посочили като основен източник 35% от анкетираните.

Основният източник на вътрешни и международни новини в САЩ остава телевизията със 70%, като делът й намалява от 74% през септември 2007 г.

При младите хора обаче интернет вече се конкурира с телевизията. Почти шестима от всеки десетима американци на възраст под 30 години казват, че се осведомяват за новините предимно онлайн – точно такъв е делът и на тези, за които телевизията е основен източник.

В края на миналата година за 18% от американците основен източник на новини са радиостанциите, а за 5% - списанията.

Анкетираните са посочвали по два отговора.

Още признаци, че читателите на вестници се пренасочват към онлайн новините идват от проучване на Readership Institute, според което над една трета от анкетираните споделят, че четат по-малко преса, откакто се осведомяват за новините в интернет. Този дял нараства значително през последните пет години, отбелязва eMarketer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 04.09.22 г.
fallback