fallback

Откриват еколoгичните вреди от ползването на Google

Една заявка за търсене в Google произвежда 7 грама въглероден диоксид, смята американски учен

16:05 | 12.01.09 г.

Две заявки за търсене в Google произвеждат „толкова въглероден диоксид, колкото се произвежда при завирането на кана с вода“, твърди учен от Харвардския университет, цитиран от BBC. 

Американският физик Алекс Виснер-Грос е на мнение, че една заявка за търсене в Google от обикновен настолен компютър произвежда около 7 грама въглероден диоксид, като прави съпоставка с 14-те грама от веществото, които се отделят при завиране на кана с вода.

От Google обаче оспорват тези данни и казват, че количеството е само 0,2 грама за заявка.

Според проучване на американската изследователска компания Gartner в момента ИТ индустрията отговаря за 2% от световните въглеродни емисии.

Виснер-Грос твърди, че въглеродните емисии произтичат от електричеството, използвано от компютърния терминал и от енергията, консумирана от големите изчислителни центрове, управлявани от Google по целия свят.

Въпреки че американската търсеща машина е известна с това, че връща бързи резултати, ученият пояснява, че това се постига единствено заради използването на няколко изчислителни пункта едновременно.

„Google не е по-лош от всички останали оператори на изчислителни центрове. Ако искаш да предложиш наистина чудесни и бързи резултати, тогава това ще изисква допълнително енергия“, коментира той.

От Google казват, че обикновена заявка връща резултат за по-малко от 0,2 секунди, а самото търсене използва сървърите на компанията за няколко хилядни от секундата. Това по изчисления на Google представлява 0,0003 киловатчаса енергия за всяко търсене, което съответства на 0,2 грама въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
fallback