fallback

Париж иска свой собствен домейн. Но не на всяка цена

Френската столица преговаря за по-ниска цена в обединение с още няколко големи града

15:39 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френската столица може скоро да стане собственик на домейн “.paris”. Или поне такова е желанието на градската управа, която в съобщение на сайта си уточнява, че с въпросния домейн институциите в града биха получили специфичен и персонализиран облик в интернет.

Местната власт планира да предлага и на парижки фирми да присъстват онлайн с разширение на страниците си “.paris”.

Заветният домейн обаче се оказва твърде скъп за френската столица. За да получи отстъпка в цената от Icann (международната организация, отговаряща за системата от интернет домейни от първо ниво и регистрациите на интернет адреси), тя е обединила кандидатурата си с тези на няколко други големи градове. Сред тях са Барселона, Берлин, Хамбург, Ню Йорк, се уточнява в съобщението.

В писмо до Icann от Париж заявяват, че обединението на „глобалните градове с международна репутация” смята за „несериозно да им бъдат искани такива големи суми”. Исканата от организацията цена е 185 хил. долара и 75 хил. за ежегодно подновяване на абонамента. В писмото си градът на Лувъра и Айфеловата кула предлага да плати първоначална сума от 50 хил. долара и по 15 хил. долара за годишен абонамент.

В средата на миналата година Icann обяви, че компании, асоциации и местни власти могат да кандидатстват за имена на домейни, близки до тяхната дейност или цели, от типа на “.име-на-асоциация”, “име-на-регион”, “.love”, “.charity” и т.н. Решението беше прието като огромна стъпка в развитието на мрежата, създавайки конкурентни домейни на традиционните “.com”, “.net”, “.fr”, “.bg”...  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 16.08.22 г.
fallback