fallback

Продажбите на Intel падат с 23 на сто

Лидерът в производството на компютърни чипове не успява да постигне прогнозите си, акциите поевтиняват силно

18:37 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на най-големият производител на компютърни чипове в света Intel падат с 23 на сто през последното тримесечие на годината, което означава, че прогнозите на компанията няма да бъдат достигнати, макар едва преди два месеца те да бяха актуализирани с 1 млрд. долара надолу.

Приходите за периода октомври-декември падат до 8,2 млрд. долара, след като през четвъртото тримесечие на 2007 година са били 10,7 млрд. долара, съобщават от компанията. През ноември Intel ревизира очакванията си за продажбите на 9 млрд. долара, след като преди това се прогнозираха 10,1 млрд. долара.

Проблемите на компанията, чиито чипове работят в около 80 на сто от компютрите по света, са свързани с понижените продажби на персонални компютри през последните месеци. По прогнози на изпълнителния директор на Intel Пол Отелини настоящата рецесия в САЩ ще бъде „най-тежката в неговия живот“.

Спадът в продажбите на Intel надхвърля дори понижението, отчетено през послетното тримесечие на 2001 година. Тогава при пукането на интернет балона е регистриран спад на продажбите от 20 на сто.

До момента акциите на Intel поевтиняват с 4 на сто до 14,75 долара за брой, което увеличава поевтиняването от началото на годината на близо 45 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 07.01.09 г.
fallback