fallback

Видеоигри по време на работа – защо не?

Много компании твърдят, че видеоигрите са безупречен инструмент за повишаване на продуктивността

13:47 | 12.12.08 г.

В някои компании мениджърите смятат, че игрите на работното място осигуряват лесен, евтин и ценен начин за възнаграждаване на служителите, които изпълняват задачите си, пише списание PCWorld.

В много офиси допустимото геймърство се ограничава до няколко серии пасианс за рецепционистката, когато телефонът не звъни, или една игра на Counter-Strike за IT служителите след дълги часове работа, но големи видеоигри рядко се позволяват и насърчат.

Нещата обаче се променят. Редица компании установяват, че използването на видеоигри като начин за възнаграждаване на служителите за постигнати цели или повишена продуктивност могат да благоприятстват производителността и мобилизацията на трудещите се в дадена фирма. Предвид кризата всякакви награди за извънредно работилите служители може да са до голяма степен добре дошли, пише изданието.

Друга практика, чиято популярност расте, е използването на видеоигрите като инструмент за обучение. Много военни организации използват видеоигрите за симулации на полесражения. Не е необходимо обаче да стреляте срещу другомислещите, за да осъзнаете стойността на игрите за ефективността на работата. Компанията Executive Command например използва играта за стратегии Empire Earth II, за да научи мениджърите как да усъвършенстват стратегическото си мислене и да работят като част от един екип.

В друга компания пък членовете на IT отдела получават виртуален „жетон“ за изпълнението на определени задачи - промяната на потребителска парола се възнаграждава с два жетона, а внедряването на идея за съкращаване на разходи носи 30 жетона. Служителите могат след това да „похарчат“ тези жетони за бърза видеоигра на късмета. Игрите са на принципа на монетните апарати. Жетоните се преобразуват в точки, които могат да се разменят срещу различни награди, включително и парични.

Според компанията Snowfly системата за повишаване на продуктивността на служителите чрез предлагана на награди като стимули намира одобрение от 95% от хората, които я използват. Компаниите, които в момента използват такава система, варират от банки до дистрибутори на безалкохолни напитки.

В някои организации видеоигрите дори са станали част от корпоративната култура и на практика всички участват в тях. В асоциацията за изчислителна техника CompTIA някои от служителите редовно завземат заседателните зали за няколко бързи конзолни игри. Други хора от компанията пък често използват за разтуха мултиплейър игри. Освен това компанията разполага с „библиотека“, от която могат да се вземат назаем високотехнологични продукти за развлечение.

Според изпълнителния директор на компанията Тод Тибодо тази политика на насърчаване на геймърството във фирмата няма недостатъци. Той посочва няколко причини за нейната успеваемост. Това е удивителен механизъм за тиймбилдинг, успокоява стреса, подобрява продуктивността на работа и дори помага при набиране на персонал, защото повечето от другите компании не насърчават служителите си да играят игри на работа. Най-важното според него е, че досега никога не се е злоупотребило с тази политика.

Лий Бърбидж, HR директор на сайта Motley Fool, разказва подобна история. По думите й използването на такава стратегия е било една от основните причини за поддържане на текучеството на ниво от едва 4% на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
fallback