fallback

Домейнът от първо ниво .tel ще дава информация за контакти

Новият домейн има потенциала да се превърне в телефонен указател за интернет

10:21 | 03.12.08 г.

Компании и организации вече могат да регистрират уеб адреси в нов домейн от първо ниво - .tel, съобщава New York Times. Новият домейн, който съхранява и шифрова информация за контакт директно в системата DNS (Domain Name System - служи за разпознаване имената на компютри, свързани в интернет), има потенциала да се превърне в телефонен указател за интернет.

Домейнът .tel свързва с информация за контакти на компании, организации и частни лица. Информацията може да съдържа телефонни номера, линкове към уебстраници, включително страници в социалните мрежи Facebook и MySpace, имейл адреси, sms-данни и дори самоличност за виртуални игри като Xbox Live или Second Life.

„Това е проста идея. А понякога простите идеи са най-добрите“, казва Мат Маншел, управляващ директор на Mesh Digital, компанията майка на регистратора DomainMonster. „Трябва само да набере малко скорост“.

Тъй като информацията се съхранява в DNS вместо на сървър, когато човек актуализира телефонния си номер или адреса си, използвайки профила в си в .tel, тази информация автоматично се актуализира в списъка с адреси на неговите познати, които съхраняват .tel информацията си на смартфоните си или на други мобилни устройства.

Хората имат също така възможност да въведат местоположението си, позволявайки на познатите си да видят къде са във всеки един момент и отваряйки възможности за услугите, които се предлагат на база локация.

Домейнът .tel управлява „всички различни начини, по които можеш да контактуваш с хората онлайн“, казва Джъстин Хейуорд, директор Комуникации към Telnic – оператор на .tel регистъра. На страницата Telnic.org потребителите могат да видят как ще изглежда техният профил на симулатор.

За малки компании без корпоративни страници новият домейн може да даде присъствие в уеб пространството, допълва Хейуорд. Регистриралите се също могат да съхранят ключови думи, които се индексират от търсачки като Google, което ще улесни намирането им от страна на клиенти.

„От значение беше да доставим услуга на ниска цена“, пояснява Хейуорд. Домейнът може да има по-голямо въздействие върху развиващите се пазари, където хората са заменили персоналните си компютри с мобилни устройства, казва той.

Първоначалният период за регистрация са отнася само за компании и организации със запазени търговски марки, които искат да си осигурят адрес на .tel срещу такса от 400 долара годишно, като това е таксата, която се изисква от DomainMonster, но цените може да варират при различните регистратори. Периодът, през който всеки може да купи домейн име за около 150 долара на година, започва на 3 февруари. След 24 март домейн имената ще се продават за около 20 долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 07.09.22 г.
fallback