fallback

Терористите в Индия използвали Google Earth

По информация на разследващи полицаи терористите са били с изключително добра техническа подготовка

11:10 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Терористите, осъществили атаките в Мумбай през миналата седмица, са използвали дигитални карти от Google Earth, за да проучат маршрута, по който да се придвижат, според информация от официалното разследване на нападенията, пише IDG News.

Вследствие на разследването на полицията в Мумбай, включително и от разпита на един от арестуваните терористи, се предполага, че нападателите са били изключително добре подготвени и са използвали технологии като сателитни телефони и GPS устройства, съобщават още от полицията.

Критики към Google Earth в Индия е имало и по-рано, включително и от бившия президент на страната Абдул Калам. През 2005 г. в своя лекция той предупреди, че лесният достъп онлайн до детайлни карти на държавите, осигуряван от услуги като тази на Google, може да бъде използван с користни цели от терористи.

Индийските агенции за сигурност са се оплакали, че Google Earth излага на опасност защитните им сили и военни съоръжения. Подобни оплаквания досега е имало и от други държави, сред които Китай.

Все пак обектите на атака от миналата седмица не попадат в категорията военни съоръжения. Информацията, до която са имали достъп терористите чрез Google Earth за местоположението на атакуваните цели е, е достъпна и на печатните туристически карти в Мумбай. Нападнати бяха два хотела, ресторант, почивен комплекс и метростанция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.08.22 г.
fallback