fallback

Hewlett-Packard с 10% ръст на продажбите на компютри

Търсенето на преносими компютри е компенсирало спада на продажбите на принтери

11:52 | 25.11.08 г.

Най-големият производител на персонални компютри в света - Hewlett-Packard Co., отчете 10% ръст на продажбите на компютри за четвъртото си фискално тримесечие, което за компанията е до 31 октомври, като търсенето на преносими компютри е компенсирало спада при на продажбите на принтери, съобщи Bloomberg.

Приходите от продажби на компютри се повишават до 11,2 млрд. долара, съобщиха от базираната в Калифорния компания.

„Бизнесът с компютри всъщност е в по-добро състояние, отколкото очаквах“, коментира анализаторът Чък Джоунс от компанията Atlantic Trust Private Wealth Management, която контролира активи на стойност 16 млрд. долара, включително акции на Hewlett-Packard. „Това е добър резултат, особено в сравнение с този на Dell”.

Общите приходи, подкрепени от придобиването на Electronic Data Systems през август, се повишават с 19% до 33,6 млрд. долара. Без EDS ръстът на продажбите е 5%.

Нетната печалба за четвъртото тримесечие намалява с 2,4% до 2,11 млрд. долара, или 84 цента на акция, спрямо 2,16 млрд. долара, или 81 цента на акция, година по-рано, посочват от компанията. Като се изключат някои разходи, печалбата е 1,03 долара на акция. Резултатите отговарят на предварителните очаквания на компанията, публикувани миналата седмица.

„Условията ще бъдат предизвикателни и планираме предвид това. Можем да контролираме само неща като структурата на разходите и конкурентността на нашите продукти“, е заявил главният изпълнителен директор на компанията Марк Хърд.

Продажбите на компютри формират близо една трета от приходите на Hewlett-Packard и около 17% от оперативната печалба.

Продажбите на преносими компютри отчитат ръст от 21%, докато приходите от настолни системи се свиват с 2%. Продажбите на принтери намаляват с по-малко от 1% до 7,5 млрд. долара, а тези на консумативи за принтери нарастват с 9%.

По данни на Gartner компанията има дял от 18% от продажбите на компютри през последното тримесечие, а Dell има 14%. HP разчита на мрежа от над 80 хил. търговци, за да задържи двугодишното си лидерство на пазара на компютри в глобален мащаб пред Dell.

Технологичните разходи в глобален мащаб вероятно ще нараснат с 2,6% през 2009 г. при предишна прогноза за ръст от 5,9%, сочат данни на IDC. Ръстът в САЩ ще се забави до 0,9%, изчисляват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 08.09.22 г.
fallback