fallback

ЕС близо до консенсус за SMS-и за 11 евроцента от чужбина

Предвиждат се и задължения за операторите да предупреждават сърфиращите потребители, ако формират прекалено високи сметки

17:06 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министрите на телекомуникациите от Европейския съюз (ЕС) най-вероятно ще одобрят в четвъртък ограничаването на цената за SMS от чужбина до 11 евроцента. Инициативата е част от нов пакет от мерки, целящ да се намали цената на разговорите по мобилни телефони на европейците, предаде АФП.

Предстои одобрението и на Европейския парламент, но целта е да се постигне съгласие между страните членки и евродепутатите още на първото четене, насрочено преди изборите за Европейски парламент, посочва източник, близък до френското председателство на ЕС. Това ще позволи максималната цена от 11 евроцента без такси да се прилага още през лятната ваканция през 2009 г.

След определянето миналото лято на горна граница за цените на разговорите с мобилни телефони към чужбина или от чужбина, сега страните членки са единодушни, че правилото трябва да се разшири.

Освен тавана от 11 евроцента, се очаква да бъдат предложени мерки и за избягване на твърде високите сметки на тези, които сърфират в интернет чрез мобилния си телефон или лаптопа си от чужбина. Брюксел иска да наложи предупредителна граница за достигнати разходи, така че операторите да са длъжни да посочат на клиентите си, когато последните са похарчили 50 евро и надвишаването на тази сума да става само след изричното потвърждение от потребителя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 01.09.22 г.
fallback